söndag 5 februari 2012

Falafel

Ingredienser:
1 påse torra kikärter (800 g)
Mycket färsk persilja och koriander (ska fylla ett mindre durkslag)
10 vitlöksklyftor
3/4 msk hel kummin
3/4 msk korianderfrön
1 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1/2 citron
Olja till stekning (obs mycket)

Gör såhär:
Blötlägg kikärterna i cirka 8 timmar. Häll av och skölj.

Mixa i en matberedare tills de är smuliga. Häll inte för mycket i matberedaren på en gång utan gör det hellre i flera omgångar så att allt blir lagom mixat. Lägg i en stor bunke.

Skölj persilja och koriander och lägg i matberedaren tillsammans med några matskedar kikärtsmix. Mixa tills finfördelat. Lägg i bunken. Mortla kummin och korianderfrön. Rör ner kryddorna, mjöl, bakpulver, salt, peppar och pressad citron i kikärtsblandningen.

Använd händerna eller exempelvis ett matskedsmått för att göra tjusiga bollar av blandningen. Fritera eller stek i massor av olja på ganska hög värme. De ska helst få färg ganska fort så de inte hinner bli torra.

Inga kommentarer: